Hoe werkt dit?

PostNL kent vier verschillende formaten op basis van het volume in kubieke decimeter (dm3). Wij hebben deze vier formaten onderverdeeld in de types: Normaal, Middelgroot, Groot en XL. Aan de hand van het type pakket worden de volgende toeslagen in rekening gebracht:

  • Normaal pakket: geen toeslagDit pakket is kleiner dan een bananendoos (< 50 dm3)
  • Middelgroot pakket: €0,75 toeslagDit pakket is kleiner dan een verhuisdoos (50 - 100 dm3)
  • Groot pakket: €1,95 toeslagDit pakket is groter dan een verhuisdoos en valt onder de maximale LxBxH afmetingen van 50 x 50 x 100 cm (100 - 200 dm3)
  • XL pakket: €4,95 toeslagDeze zendingen vallen onder de standaard XL afmetingen van maximaal 170x70x50 cm (+200 dm3).

Let op! Indien de lengte van het pakket groter is dan het type Groot, moet altijd gekozen worden voor type XL. Dit geldt bijvoorbeeld voor pakketten met een LxBxH van 100x50x50 cm.

Hoe bereken ik het volume van mijn pakket?

Bij alle PostNL zendingen kun je op de pagina zelf het volume van je pakket bereken via onze volume calculator.  Om de dm3 van je pakket zelf te berekenen bestaat er een eenvoudige rekensom. Meet de lengte, breedte en hoogte van je pakket in centimeters. Vervolgens deel je elke zijde door 10 en vermenigvuldig je de drie zijdes.

Rekenvoorbeeld:Lengte: 30 cm (30/10 = 3,0)Hoogte: 15 cm (15/10 = 1,5)Breedte: 10 cm (10/10 = 1,0)

Berekening: 3,0 x 1,5 x 1,0 = 45 dm3

Deze afmeting valt onder het type Normaal. Hierover hoef je geen toeslag te betalen.

Het doel van PostNL

Bij het aanmaken van een PostNL zending kun je het type pakket aanklikken. Het type XL werd al gebruikt voor grotere pakketten. Hier verandert dus niets. Er worden enkel twee opties toegevoegd: Middelgroot en Groot. Door deze type pakketten toe te voegen, wil PostNL de loze ruimte bij het vervoeren van pakketten verminderen. Zo wordt extra logistieke capaciteit gecreëerd en tegelijkertijd de CO2-uitstoot gereduceerd. Bespaar dus door je pakketten slim te verpakken.

Maak de juiste keuze

Wanneer je kiest voor een Normale zending en dit achteraf toch een grote zending blijkt te zijn, worden de extra kosten (inclusief €4,95 administratiekosten) in rekening gebracht. Let dus goed op bij het versturen van een PostNL zending. En kijk eens wat voor jou het voordeligste is. Andere vervoerders werken namelijk nog niet met deze volumetoeslagen.