Alle douane documenten goed invullen
Allereerst is het zeer belangrijk om de douaneregels te begrijpen van het land waar je naartoe stuurt. Alle internationale zendingen buiten de EU vereisen afhandeling door de douane. Hiervoor dien je voldoende papierwerk bij te voegen aan het pakket.

Douaneverklaring CN22
Voor het versturen van alle goederen tot 2 kg met een waarde tot 425 euro gebruik je de douanesticker CN22. Deze douanesticker kun je aan de buitenkant van het pakket plakken.

Hier kun je de CN22 downloaden


Commercial Invoice
De zogenaamde Commercial Invoice moet toegevoegd zijn aan elke commerciële zending. Dit document is een bindend douanedocument waarin onder andere verschillende afspraken staan zoals wie de douanekosten betaald.

Normaal gezien dien je drie prints van de Commercial Invoice bij te voegen, één voor het land waar je vanuit exporteert, één voor het land waarnaar je verstuurt en één voor de ontvanger. Twee van deze documenten dien je in een zogenaamde ‘paklijsten envelop’ toe te voegen aan de buitenkant van het pakket en één Commercial Invoice in het pakket. 

Waar dien je rekening mee te houden tijdens het invullen van deze documenten?

  • Beschrijf elk artikel apart.
  • Vermeld het aantal, gewicht (in gram) en waarde (in €).
  • Vermeld ook het totaalgewicht en totale waarde van de inhoud.
  • Specificeer elk artikel met een 6-cijferige HS-goederencode van de Wereld Douane Unie en vermeld het land van oorsprong/productie. Deze kun je hier opzoeken.
  • Zet altijd je handtekening op het douaneformulier. Bij het ontbreken van de handtekening kan dit leiden tot vertraging.

Hier kun je een Commerical Invoice opstellen

Belangrijk om te weten
Ook al heb je de Commercial Invoice en/of het CN22 label nog zo goed ingevuld, de douane kan alsnog fouten maken. Het komt wel eens voor dat er te hoge douanekosten worden gerekend of dat het pakket alsnog vertraging oploopt door de douane, ook al zijn je formulieren correct. Ben hierop voorbereid en zorg dat je voor jezelf altijd een kopie van de Commercial Invoice/CN22 label hebt om dit na te kijken en indien dit zich voordoet, nog een gewijzigde invoice aan te leveren bij de douane.


Voor DHL klanten;  
Voor klanten die met DHL verzenden kunnen hier zien aan welke eisen een invoice moeten voldoen.

Voor DPD klanten; 

Voor klanten die verzenden met DPD kun je hier een handelsfactuur opstellen. 

Voor UPS klanten;

Voor klanten die verzenden met UPS kun je hier een handelsfactuur opstellen.